Werkzaamheden

Met een zadel- of vulconsult kan ik u verder helpen naar een goed passend zadel voor zowel uw paard als uzelf. Twijfelt u of uw zadel (nog) geschikt is of wilt u een ander zadel aan laten meten? Dan kan ik u verder helpen met behulp van een uitgebreid zadelconsult.
Weet u zeker dat uw zadel geschikt is voor uw paard en uzelf, maar heeft u het idee dat hij niet meer helemaal goed ligt? Dan kan ik u verder helpen met een afspraak waarin ik uw zadel opvul, zodat hij weer optimaal komt te liggen.

Zadelconsult

Een zadelconsult is een uitgebreid onderzoek naar de drie-eenheid van uw zadel, uw paard en uzelf. Met de resultaten van dit onderzoek kan ik bepalen hoe geschikt uw huidige zadel (nog) is en kan ik deze eventueel aanpassen. Ook stelt een zadelconsult mij in staat om een (ander/nieuw) zadel zo optimaal mogelijk aan te kunnen meten. In deze afspraak komen de volgende punten achtereenvolgens aan bod:

 • Het afnemen van een anamnese
  Hierbij nemen we samen de ziektegeschiedenis van uw paard door.
 • Het in kaart brengen van uw paard
  Hierbij kijk ik hoe uw paard eruitziet qua conformatie, afwijkingen en bijzonderheden.
 • Het opmeten van uw paard
  Hierbij meet ik uw paard op verschillende plaatsen op met behulp van templates.
 • Het bekijken van uw paard op een rechte lijn
  Hierbij kan ik bekijken hoe uw paard zich beweegt.
 • Het bekijken van de rug van uw paard
  Hierbij voer ik een globaal onderzoek uit naar de rug, waarbij ik deze controleer op afwijkingen en bijzonderheden.
 • Het onderzoeken en beoordelen van uw huidige zadel.

Uit de resultaten van dit onderzoek vorm ik een conclusie. Als blijkt dat uw huidige zadel (weer) passend te maken is, kan ik deze ter plekke aanpassen. Uit het onderzoek kan ook blijken dat uw huidige zadel niet (meer) geschikt is. Dan kijken we samen naar een oplossing die past bij uw paard, uzelf en uw budget.

Om problemen te voorkomen raad ik u aan om uw zadel elke 6-12 maanden te laten controleren.

Vulafspraak

Bij een vulafspraak zorg ik ervoor dat uw huidige zadel weer optimaal komt te liggen op de rug van uw paard door hem aan te passen. Ik bekijk uw zadel en paard in dit geval wat algemener. Tijdens deze afspraak komen de volgende punten aan bod:

 • Het bekijken van de huidige ligging van uw zadel
 • Het aanpassen c.q. opvullen van uw zadel
 • Het rijden ter controle
 • Het controleren van de afdruk van het zadel op uw paard

Als blijkt dat uw zadel tijdens het rijden nog niet helemaal goed ligt, pas ik hem nog verder aan totdat dit wel het geval is. Tijdens het rijden is een cap verplicht.

Combinatieconsult

Twijfelt u of het huidige zadel nog wel goed past? Heeft u zelf een gebruikt zadel gekocht en wilt u dit laten controleren en indien mogelijk aanpassen aan uw paard? Maak dan een afspraak voor een combinatieconsult.

Wat houdt dit in?

 • Bij een combinatieconsult begin ik met een zadelconsult.
 • Ik bekijk het paard uitgebreid.
 • Daarna controleer ik het zadel op eventuele gebreken (heeft de boom speling, zijn de kussens symmetrisch, zijn de boompunten nog intact, hoe is de staat van de kussens, en die van de singelstoten).
 • Vervolgens beoordeel ik de pasvorm van het zadel op het paard en bekijken we wat er verder aangepast kan en moet worden.
  Hierna pas ik de vulling ter plekke aan.

Hoofdstelconsult

Met een hoofdstelconsult gaan we samen op zoek naar wat voor hoofdstel het best past bij uw paard en uzelf. De kop- en bakstukken en de neus- en frontriemen van Bridle2Fit zijn beschikbaar in verschillende vormen en maten. Ieder paardenhoofd heeft een andere anatomie, dit maakt dat ‘optimaal comfort’ voor ieder paard iets anders inhoudt.
Tijdens het consult bekijk ik als eerste het hoofd van uw paard, waarna ik een inschatting maak van welke vormen en maten hier het beste bij zouden passen. Met deze inschatting als startpunt gaan we aan de slag. Door een stukje te rijden kan ik bepalen of dit inderdaad het optimale hoofdstel voor uw paard is. Als ik denk dat het nog fijner kan, vervangen we een of meerdere delen en proberen we het nogmaals: net zo lang tot we de perfecte samenstelling hebben gevonden. Op deze manier ontstaat er uiteindelijk een hoofdstel wat optimaal comfort biedt voor uw paard.
Uiteraard is er ook ruimte voor uw smaak. Bridle2Fit biedt verschillende mogelijkheden in ledersoorten, kleuren en decoraties. Uiteindelijk ontstaat er dus een hoofdstel met optimaal comfort voor uw paard, ingericht naar uw smaak.

Goed passend hoofdstel
Zadelmakersgereedschap
Master Saddle Fitting Consultant
Master Saddle Fitting Consultant

Wist u dat... de Society of MSFC adviseert één keer per 5 jaar de volledige vulling te vernieuwen? schapenwol nog steeds ideaal is voor het vullen van zadels? Het heeft veerkracht, is zacht en neemt vocht op. uw paard liever loopt met een goedkoop zadel dat goed past, dan een duur slecht passend zadel?